Dedicon Educatief en Passend Lezen

Een veelgehoorde vraag: waarvoor klop ik aan bij Passend Lezen en waarvoor bij Dedicon? Begrijpelijk, want de dienstverlening lijkt op elkaar. Maar de organisaties bieden verschillende producten aan. Wat de verschillen zijn in collecties, registratie, het bestellen van producten en het indienen van aanvragen, doen we hier uit de doeken.
 
 
 
logo dedicon
 

Dedicon Schoolboeken

Dedicon Schoolboeken levert schoolboeken, studieboeken en bladmuziek in verschillende leesvormen. 
 

Bestellen

Je bestelt de aangepaste school- en studieboeken en bladmuziek op de webwinkel educatief.dedicon.nl. Daarvoor heb je een bestelaccount nodig. Een bestelaccount is gratis aan te maken door te registreren. Je kunt registreren als particulier, praktijk of school.
 
Bestellen is alleen mogelijk op naam van een gebruiker met een aantoonbare leesbeperking. Bijvoorbeeld blind, slechtziend, dyslectisch, ADHD. Voor elke gebruiker is daarom een Verklaring Leesbeperking nodig. 
 
De kosten bedragen 4,95 euro per product, per gebruiker, per schooljaar. Voor een gebruiker met een visuele beperking betaal je nooit meer dan €100 per kalenderjaar.
 

Aanvragen

Als een product in de catalogus van Dedicon ontbreekt, kun je daarvoor een productieverzoek indienen. Het wordt dan speciaal gemaakt. Je kunt alleen een product aanvragen op naam van een visueel beperkte gebruiker. Hiervoor heb je een bestelaccount nodig.
 

Documenten converteren

Na inloggen kun je gratis gebruik maken van de conversiedienst. Daarmee zijn kleine bestanden les- en studiemateriaal te converteren naar een toegankelijk formaat. Bijvoorbeeld van Word naar gesproken vorm (DAISY, met computerstem).
 

Meer weten?

 
logo Passend Lezen

Bibliotheekservice Passend Lezen

Bibliotheekservice Passend Lezen (BPL) levert romans en leesboeken, kranten en tijdschriften, hoorcolleges en hoorspelen, informatieve boeken en reliëfwerk. Er zijn verschillende leesvormen verkrijgbaar. 
 
Voor jeugdboeken kun je terecht bij de collectie van Superboek. Daarin vind je ruim 10.000 jeugdtitels en ongeveer 20 tijdschriften. In de collectie boeken zijn ook titels te vinden voor leerlingen die lezen voor de lijst. 
 
Voor jongeren van 12 tot en met 19 jaar is een 100-tal boeken voor de lijst te lezen via Karaokelezen. Voor blinde en zeer slechtziende kinderen van 2 tot 8 jaar zijn er de tastbare voorleesboekjes in de collectie Voeljeboekje.
 

Bestellen

Als je blind, slechtziend of dyslectisch bent, kun je lid worden van Bibliotheekservice Passend Lezen. Tot je 18e is je lidmaatschap gratis. Daarna kost het 28 euro per jaar. Ook scholen en instellingen kunnen lid worden. Voor elk aangemeld lid is een Verklaring Leesbeperking nodig. 
 

Aanvragen

Ontbreekt een product in de catalogus van Passend Lezen, maar is het wel aanwezig in de catalogus van Dedicon Educatief? Dan kun je Passend Lezen vragen het op te nemen in de catalogus. 
 
Dit zijn de voorwaarden:
  • Je bent lid van Passend Lezen.
  • Het product van Dedicon Educatief is een studieboek, geen schoolboek. Gebruik daarom bij het zoeken de filter Hoger Onderwijs.
  • De leesvorm is gesproken (DAISY) of braille, andere leesvormen zijn uitgesloten. Gebruik daarom een zoekfilter voor de leesvorm.
 
Een aanvraag indienen doe je zo:
  1. Zoek het boek in de catalogus van Dedicon Educatief. Inloggen is niet nodig.
  2. Open de productdetailpagina. Bijvoorbeeld ‘Het Gewenste dieet’ in gesproken vorm
  3. Onderaan staat een mogelijkheid om te mailen. Klik op die knop.
  4. Er verschijnt een e-mail met de boekgegevens. Vul je klantgegevens van Passend Lezen in.
  5. Vervang het (niet geldige) e-mailadres door klanten@passendlezen.nl en verstuur de mail.
 

Meer weten?

 
 
logo CBB

 

CBB

Ook de Christelijke Blindenbibliotheek (CBB) levert aangepaste lectuur aan mensen met een leesbeperking. De catalogus bestaat voornamelijk uit Bijbels, Bijbelse dagboeken, liedbundels, psalmboeken, tijdschriften en kranten met een christelijke signatuur en andere uitgaven zoals kalenders.
 
De catalogus aanvragen en bestellen is mogelijk bij de CBB via 0341-56 54 99 of info@cbb.nl.