Drie nieuwe diensten Dedicon Educatief

Datum: 12-1-2015; bijgewerkt 1-3-2018
 
De webwinkel Educatief is uitgebreid met drie nieuwe diensten. Na inloggen met uw bestelaccount kunt u gratis bestanden converteren naar een toegankelijk formaat. Ook zijn de conversieresultaten en/of bestelde producten voortaan online beschikbaar te stellen aan uw gebruikers. Eerder konden zij al online toegang krijgen tot streaming gesproken schoolboeken in de app LEX. En met de interactieve product-keuzehulp ziet u in één oogopslag welke combinaties mogelijk zijn van leesvormen, software, apparaten en besturingssystemen.

 

1. Conversiedienst Snelservice

Met de Conversiedienst Snelservice Educatief laat u volautomatisch kleine bestanden omzetten naar een toegankelijk formaat in audio, toegankelijke tekst of als eBook. De dienst is gratis voor ingelogde klanten met een bestelaccount (particulieren, praktijken, scholen). De conversie gebeurt zonder kwaliteitscontrole door Dedicon. De resultaten kunt u downloaden en met de online distributiedienst delen met uw gebruikers. 
 
Bent u een student met een visuele beperking? Dan kunt u bijvoorbeeld snel pagina’s uit een studieboek, reader of syllabus naar een toegankelijke tekstbestand laten converteren. Heeft u dyslectische of visueel beperkte leerlingen op school die u lesmateriaal wilt aanbieden als aanvulling op schoolmethodes? Dan kunt u bijvoorbeeld leerobjecten en werkopdrachten converteren en delen met uw leerlingen. De bewaartermijn is maximaal 30 dagen.
 
Met de conversiedienst kunt u bronbestanden van maximaal  64 MB (vh 32 MB) omzetten naar toegankelijke conversieresultaten. Bijvoorbeeld van fotoPDF naar openPDF, van Word naar DAISY of ePUB, van een afbeelding naar Word.
 

Voorbeeld: DAISY

 • U kunt bijvoorbeeld een Word-bestand converteren naar DAISY (met computerstem voorgelezen tekst). De conversie kunt u downloaden en gebruiken met DAISY-software, maar niet afspelen als stream in de app LEX. 
 • Let op: een conversie naar DAISY zal alleen lukken als het bronbestand aan bepaalde eisen voldoet (o.a. een titel en een koppenstructuur heeft). Welke dat zijn leest u in het overzicht van conversieresultaten.
 

Voorbeeld: ePUB

 • U kunt  een PDF met tekst, afbeeldingen en hyperlinks converteren naar een ePUB-bestand.
 • En als u het bestand opent in bijvoorbeeld de app iBooks op uw iPAD is het eenvoudig te gebruiken. En wie dan ook nog de ‘Spreek uit’-functie heeft aangezet op de iPAD, kan geselecteerde tekst laten voorlezen.
 

2. Online Distributiedienst

Met de online distributiedienst kunt u bestelde producten, streams en/of conversieresultaten online beschikbaar stellen aan uw leerling. De dienst is gratis voor ingelogde klanten met een bestelaccount (particulieren, praktijken, scholen). Als besteller en betaler bepaalt en organiseert u de online distributie. 
 
Dedicon Educatief kent twee verschillende accounts. Voor de distributiedienst maakt u per gebruiker (leerling, kind) een persoonlijk gebruikersaccount (niet: bestelaccount) aan. Ook verleent u de gebruiker één of meer toegangsrechten. U kunt toegang verlenen tot de op naam van de gebruiker
 • bestelde streams (vereist om streams af te spelen na inloggen in de app LEX). 
 • bestelde producten, zoals downloads, activeringscodes (inloggen in de webwinkel).
 • gedeelde resultaten van de Conversiedienst (inloggen in de webwinkel).
 
Heeft de gebruiker al een account voor de app LEX? Dan is het niet nodig een nieuw gebruikersaccount aan te maken. Tussentijds kunt u per gebruiker de toegangsrechten van de online distributiedienst wijzigen.
 

3. Product-keuzehulp

Bestanden en programma’s hebben elkaar nodig om technisch te kunnen samenwerken. En ook werken programma’s alleen samen met bepaalde apparaten. Wat hoort nou bij elkaar? En welke combinaties werken goed samen? Klik op één onderdeel in de product-keuzehulp en ons interactief ABCD-model toont welke combinaties mogelijk zijn van
 
 • Applicatie: een toepassing, programma, app,
 • Besturingssysteem: de systeemsoftware om uw apparaat te laten werken,
 • Content: een digitale leesvorm van Dedicon Educatief,
 • Device: een apparaat.
 
Welke leesvorm en welk hulpmiddel past bij een leerling is afhankelijk van verschillende factoren. Iedere individuele gebruiker heeft namelijk een eigen verhaal. En standaardoplossingen bestaan niet. Raadpleeg daarvoor onze handreiking en aandachtspunten voor het vinden van passende middelen.