Edu-tekstbestanden gebruiken op je smartphone

Lezen en bewerken

Er is een aantal apps waarmee je Edu-tekstbestanden kunt lezen én bewerken. Helaas werken die apps niet altijd goed met een schermuitleesprogramma, zeker bij grotere bestanden zoals schoolboeken. Gebruik je geen schermuitleesprogamma of is het bestand niet te groot (ca. 50 pagina’s), dan kun je de apps hieronder gebruiken. Wil je het bestand lezen met een schermuitleesprogramma of laten voorlezen door een computerstem, dan kun je het Edu-tekstbestand beter eerst converteren. 

Apple Pages voor iOS is een app waarmee je Edu-tekstbestanden kunt lezen en bewerken. Deze app is vaak al geïnstalleerd. Is dat niet zo, dan kun je hem gratis downloaden in de App Store. Microsoft Word is een tweede optie om Edu-tekstbestanden te lezen (gratis) en uitgebreid te bewerken (betaald). Er is Word voor iOS en Word voor Android. Alhoewel al deze apps het mogelijk maken om documenten te lezen en bewerken, reageren ze met een schermuitleesprogramma steeds langzamer naarmate het bestand groter wordt.


Het bestand eerst omzetten

Door een Edu-tekstbestand eerst om te zetten wordt het veel makkelijker leesbaar. Ook is het dan eenvoudig om het bestand te laten voorlezen door een computerstem. Een nadeel is wel dat je de tekst dan niet meer kunt bewerken. Er zijn twee manieren om een bestand om te zetten, opslaan vanuit Word of via onze conversiedienst.


Opslaan als pdf of webpagina

Open een Edu-tekstbestand in Word op de pc of Mac. Kies dan voor Opslaan als, en selecteer “pdf” of “Webpagina” als bestandstype. Stuur dat bestand naar je smartphone of tablet, bijvoorbeeld per e-mail of via Dropbox.
Wat zijn de verschillen tussen een pdf en een webpagina? Een pdf-bestand werkt goed in bekende apps zoals iBooks (iOS) en Play Books (Android), die allebei vaak standaard al zijn geïnstalleerd. Een webpagina (HTML-bestand) is in een webbrowser te lezen en is daarom goed toegankelijk, ook met schermuitleesprogramma’s. Nadeel is wel dat je bij het sluiten van de browser je positie in het boek kwijt bent. In een pdf kun je wel bladwijzers aanmaken.

Omzetten naar ePUB

De webwinkel Educatief heeft ook een conversiedienst. Upload daar een Edu-tekstbestand naartoe en laat het omzetten naar een ePUB. Ook die zijn te lezen met iBooks en Play Books, ook met schermuitleesprogramma. Of gebruik de app Voice Dream Reader (betaald, voor iOS en Android) om het boek te laten voorlezen en er snel op allerlei manieren in te navigeren. Ook bladwijzers aanmaken is in de hier genoemde apps geen probleem. Voor gebruikers van een schermuitleesprogramma is een ePUB in combinatie met deze apps een aanrader.