Edu-tekstbestanden gebruiken op je smartphone of tablet

Lezen en bewerken

Apple Pages voor iOS is een app waarmee je Edu-tekstbestanden kunt lezen en bewerken. Deze app is vaak al geïnstalleerd. Is dat niet zo, dan kun je hem gratis downloaden in de App Store. Microsoft Word is een tweede optie om Edu-tekstbestanden te lezen (gratis) en uitgebreid te bewerken (tegen betaling). Er is Word voor iOS en Word voor Android. Alhoewel al deze apps het mogelijk maken om documenten te lezen en bewerken, reageren ze met een schermuitleesprogramma steeds langzamer naarmate het bestand groter wordt.


Het bestand eerst omzetten

Door een Edu-tekstbestand eerst om te zetten wordt het veel makkelijker leesbaar. Ook is het dan eenvoudig om het bestand te laten voorlezen door een computerstem. Een nadeel is wel dat je de tekst dan niet meer kunt bewerken. Er zijn twee manieren om een bestand om te zetten, opslaan vanuit Word of via onze conversiedienst.


Opslaan als pdf of webpagina

Open een Edu-tekstbestand in Word op de pc of Mac. Kies dan voor Opslaan als, en selecteer “pdf” of “Webpagina” als bestandstype. Stuur dat bestand naar je smartphone of tablet, bijvoorbeeld per e-mail of via Dropbox.
Wat zijn de verschillen tussen een pdf en een webpagina? Een pdf-bestand werkt goed in bekende apps zoals Apple Books (iOS) en Play Books (Android), die allebei vaak standaard al zijn geïnstalleerd. Een webpagina (HTML-bestand) is in een webbrowser te lezen en is daarom goed toegankelijk, ook met schermuitleesprogramma’s. Nadeel is wel dat je bij het sluiten van de browser je positie in het boek kwijt bent. In een pdf kun je wel bladwijzers aanmaken.
Een alternatief is de app Voice Dream Reader (tegen betaling voor iOS en Android). Deze is geschikt om het boek te laten voorlezen en er snel op allerlei manieren in te navigeren. Ook bladwijzers aanmaken is in de hier genoemde apps geen probleem. Voor gebruikers van een schermuitleesprogramma is een ePUB in combinatie met deze apps een aanrader.