Edu-tekstbestanden gebruiken in Windows

Aanbevolen werkwijze

Iedereen werkt op zijn eigen manier. Maar om alle voordelen uit een Edu-tekstbestand te halen, raden we Word aan. Word is goed toegankelijk met alle schermuitleesprogramma’s. Je hebt hiermee toegang tot alle snufjes van Edu-tekstbestanden. Die snufjes stoppen wij erin, zodat jij er makkelijk mee kunt werken. 

Andere programma's

WordPad wordt gratis meegeleverd met Windows en kan ook Word-bestanden openen. Het bestand verliest wel aan functionaliteit, de klikbare inhoudsopgave verandert bijvoorbeeld in gewone tekst. Het voordeel is dat zulke programma’s lichter zijn dan Word met zijn vele functies. Een krachtiger alternatief zijn de gratis pakketten OpenOffice en LibreOffice. Scholen stappen steeds meer over op deze pakketten en ze zijn in de basis toegankelijk, maar de prestaties kunnen verschillen per schermlezer.

Voor wie een Edu-tekstbestand alleen wil doorlezen is het opslaan als HTML (een webpagina) of PDF een optie. Bestanden die zijn opgemaakt als Edu-tekst vormen een hele goede bron voor een toegankelijke PDF. Met de conversiedienst van Dedicon kun je een boek ook omzetten naar DAISY (audio). Bij al deze formaten blijft de koppenstructuur behouden, dus snel navigeren is geen probleem.
Je kunt er tenslotte ook voor kiezen een Edu-tekstbestand op te slaan als platte tekst. Kies hiervoor bij het opslaan voor “Tekst zonder opmaak”. Zoals de naam al aangeeft, gaat hierbij veel informatie verloren. Het resultaat kun je openen in Kladblok of een geavanceerde editor zoals Notepad++. Niet iedereen werkt graag met Word, vooral blinden vinden platte tekst soms prettig. Om schijfruimte te besparen is deze stap overigens niet nodig: Word gebruikt compressie en daarom is een Word-bestand vaak kleiner dan hetzelfde tekst-document.
Weten hoe het eruit ziet? Download dan hier een voorbeeld een plat Edu-tekstbestand dat je kunt opnenen in Kladblok. (11kb)