Hoe gebruik je een Edu-tekstbestand op een MacBook?

De Mac bevat een ingebouwd schermuitleesprogramma, VoiceOver genaamd. Dit is het enige schermuitleesprogramma voor de Mac. Voor VoiceOver-gebruikers zijn er twee werkwijzen voor Edu-tekstbestanden. Ten eerste kun je kiezen voor professionele software zoals Apple iWork of Microsoft Office. Dit is onze aanbeveling vanwege de goede navigatiemogelijkheden die vergelijkbaar zijn met Windows. Maar je kunt ook kiezen voor een platte-tekstverwerker. Zulke software is makkelijker en sneller in gebruik. Wel lever je in op functionaliteit. Hieronder vergelijken we de twee opties.

Professionele software

De bekendste professionele pakketten voor macOS zijn iWork van Apple en Office for Mac van Microsoft. iWork bevat onder andere de tekstverwerker Pages, die goed toegankelijk is met VoiceOver. In Office for Mac zit het bekende Microsoft Word. Ook dat programma is tegenwoordig toegankelijk. Verder zijn er wel wat verschillen tussen de twee. Helaas kun je in Pages niet navigeren met de koppenstructuur van het Edu-tekstbestand. Uiteraard is de tekst wel gewoon leesbaar, en alle andere functies zoals tabellen of onze handige paginanummering blijven behouden. In Microsoft Word zijn de koppen wel toegankelijk met VoiceOver, maar Office for Mac is een betaald pakket. Pages en Word zijn volwaardige tekstverwerkers. Maar er zijn ook eenvoudige tekstverwerkers die handig kunnen zijn. Hieronder meer daarover.

Eenvoudige tekstverwerkers

Een goed alternatief is TextEdit dat onderdeel is van macOS. Of gebruik het gratis programma Bean. Dit zijn simpele tekstverwerkers die onder andere ook de Edu-tekstbestanden kunnen openen. Programma’s zoals TextEdit of Bean bevatten wat minder functionaliteit en zijn daardoor compact, zowel qua vereiste schijfruimte als qua gebruikersinterface. Hierin schuilt ook het grootste probleem: sommige functies die we in het Edu-tekstbestand hebben gestopt voor jouw gebruiksgemak ontbreken. Tabellen worden weergegeven als platte tekst, dus de navigatiemogelijkheden zijn beperkt. Ook zijn er bijvoorbeeld geen uitgebreide tekstopmaakfuncties. Daar tegenover staat dat je gemakkelijk door documenten kunt scrollen. VoiceOver reageert daarbij vaak wat sneller dan in Pages of Word. Ook bevat de interface minder onderdelen en is alles dus wat sneller te vinden.

Samengevat

Wij adviseren om ook op je Mac met Microsoft Word aan de slag te gaan. Andere programma’s kunnen soms ook handig zijn, maar de functionaliteit daarvan is beperkter. In Microsoft Word kun je gebruik maken van alle gemakken van een Edu-tekstbestand om sneller te kunnen navigeren, zoals koppenstructuur en onze handige paginanummering.