Stappenplan besteller: 'gebruikersaccount aanmaken'

We beschrijven stap voor stap hoe je met een bestelaccount een nieuw persoonlijk account aanmaakt voor een gebruiker en hem of haar toegangsrechten verleent. Als besteller bestel je boeken op naam van een gebruiker (leerling). Je kunt de gebruiker ook een gebruikersaccount geven. Dat is handig als je hem of haar toegang wilt geven tot de bestelde boeken, namelijk de downloads van digitale bestanden én conversieresultaten van de conversiedienst. Een gebruikersaccount is vereist om streams in de app LEX af te spelen.
 
Heeft de leerling al een account voor LEX? Dan hoef je geen nieuw gebruikersaccount  aan te maken. Hetzelfde account is te gebruiken voor het verlenen van andere toegangsrechten. Bijvoorbeeld tot de bestelde producten en/of met de leerling gedeelde resultaten van de conversiedienst snelservice (binnenkort beschikbaar). 
 
Stappenplan 3 stappen voor de besteller
 

Wat kan een leerling precies met een gebruikersaccount?

  • bestelde ‘streams voor LEX’ gebruiken in de app LEX. (toegang is vereist) en/of
  • bestelde downloads downloaden (toegang optioneel) en/of
  • gedeelde conversieresultaten laten downloaden (toegang optioneel).

Als besteller kun jij de gebruiker bovenstaande toegangsrechten geven, of slechts 1 of 2 daarvan.

 

Stappen

1. Controleren of de gebruiker al een account heeft

Je gaat naar Mijn leerlingen (of Mijn Gebruikers). Onder elke naam zie je welke leesbeperking de gebruiker heeft. 
 
Staat ook het e-mailadres vermeld? Dan heeft deze gebruiker een geactiveerd gebruikersaccount (bijvoorbeeld voor de app LEX). Onder het gebruikersaccount lees je bovendien welke toegangsrechten de leerling heeft (bijvoorbeeld Streams voor LEX).
 
Gebruikersaccount aanmaken 1 controleren account
 

2. Detailpagina gebruiker openen

Klik op de naam om de detailpagina te openen. Klik op 'wijzigen'.
 
Gebruikersaccount aanmaken 2 gebruikersgegevens wijzigen
 

3. Gebruikersaccount aanmaken

Zet in het formulier een vinkje bij ‘Maak een gebruikersaccount aan’. 
 
Gebruikersaccount aanmaken 3 account aanmaken aanvinken
 

4. E-mailadres invullen

Vul in het formulier een uniek e-mailadres in als gebruikersnaam. Dit mag niet overeenkomen met het e-mailadres van een bestaand bestelaccount of gebruikersaccount.
 
Gebruikersaccount aanmaken 4 e-mailadres invullen
 

5. Toegangsrechten selecteren

Selecteer de gewenste toegangsrechten voor deze gebruiker. Je kunt één of meer toegangsrechten aanvinken. De rechten zijn tussentijds te wijzigen. 
N.B. Als je voor deze gebruiker streams voor LEX hebt besteld is een gebruikersaccount en toegang tot de streams vereist. De boeken zijn alleen af te spelen na inloggen op de app LEX.
 
Gebruikersaccount aanmaken 5 toegangsrechten verlenen

6. Opslaan

Klik op Opslaan om het account aan te maken en wijzigingen te bewaren. Je krijgt de melding dat het account is aangemaakt.
 
Gebruikersaccount aanmaken 6 opslaan
 

Opmerkingen

  • De leerling ontvangt automatisch een e-mail op het opgegeven adres. Daarin staat een activeringslink. Pas na klikken op de link én het opslaan van een wachtwoord is het account klaar voor gebruik. Zie stappenplan gebruiker: 'gebruikersaccount activeren'.
  • Als je tussentijds de toegangsrechten aanpast, ontvangt de gebruiker NIET een automatische e-mail. We adviseren zelf de leerling op de hoogte te brengen van veranderingen.