CSE oefenexamens

In de webwinkel van Dedicon Educatief staan examenbundels, in de meeste gevallen DAISY-bestanden. Die zijn bedoeld om naast het gewone gedrukte oefenexamen te gebruiken. Veel slechtziende en blinde leerlingen kunnen hier niet voldoende mee uit de voeten en hebben een aangepaste tekstversie nodig. Dedicon zet daarom jaarlijks alle beschikbare aangepaste oefenexamens voor visueel beperkte leerlingen op CD-rom en stuurt deze naar de ambulante onderwijskundige begeleiding (AOB) van Visio en Bartiméus.
 

AOB'er

De AOB’er begeleidt de school bij alles wat rond het eindexamen moet gebeuren. Informatie hierover is te vinden op Eduvip.nl. De AOB’er zorgt er ook voor dat de beschikbare oefenexamens bij de eindexamenkandidaten komen.
 

Tekeningen

Ook de tekeningen staan op de CD-rom, als PDF. De digitale tekeningen met ZWD in de naam kunt u zelf afdrukken – deze zijn voor de ziende begeleiders. De tekeningen met BRA in de naam, moeten op zwelpapier geprint en gezweld worden. Wie dat zelf niet kan, kan een productieverzoek indienen bij Dedicon en de tekeningen die hij nodig heeft als PDF opsturen. De gezwelde tekeningen zijn dan binnen een paar dagen in huis.
 

Collectie aangepaste examens

Op de CD-rom zijn niet voor alle vakken aangepaste examens te vinden. Dedicon mag alleen aangepaste eindexamens produceren als DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs, daarvoor opdracht geeft. De examencommissie is verantwoordelijk voor de didactische aanpassingen in de examens en eventuele aangepaste normering voor brailleleerlingen.
 
Scholen geven per jaar bij het DUO aan of zij aangepaste examens nodig hebben en voor welke vakken. Alleen deze examens worden aangepast. Het zou dus kunnen dat er in een bepaald jaar wel een economie examen is aangepast, maar geen natuurkunde examen. Dit hangt van het profiel van de eindexamenkandidaat af.
 

Productieverzoek

Wilt u een visueel beperkte leerling toch laten oefenen met een aangepast examen dat niet op de CD-rom staat? U kunt de reguliere oefenexamens vinden op de website van DUO.
 
Vervolgens kunt u bij Dedicon een productieverzoek indienen, zodat wij van de online versie een Edu-tekstbestand kunnen maken. Als een docent aangeeft welke wijzigingen en tekeningen hij daarbij wil, kunnen ook die verzoeken worden ingewilligd. Dedicon kan voor deze productieverzoeken niet de examencommissie inschakelen om de ontoegankelijke vragen aan te passen. Het Edu-tekstbestand dat zo tot stand komt is dus geen officieel aangepast examen. De verzamelde bestanden op de CD-rom zijn dat wel.