Welke leesvorm past bij jou?

Dedicon levert school- en studieboeken in verschillende leesvormen en formaten. Zo kunnen ook leerlingen met een leesbeperking alles lezen wat zij nodig hebben voor een geslaagde onderwijsloopbaan. Onze leesvormen bieden ondersteuning op verschillende manieren: kijken, luisteren en voelen. Of een combinatie daarvan. 

 

 

Braille

Braille

Als je blind of zeer slechtziend bent zijn onze brailleboeken wellicht een goede keuze. De brailleboeken worden geprint op speciaal (dikker) papier. Standaard wordt dubbelzijdig en met enkele regelafstand geprint. Voor beginnende braillelezers kunnen we het boek ook enkelzijdig met een witregel na iedere brailleregel printen (‘braille interlinie’).

Meer informatie over braille boeken triangle

EPUB

EPUB

Een EPUB schoolboek is vrijwel een kopie van het originele gedrukte boek, maar dan digitaal. Het bevat tekst, maar ook afbeeldingen. Je kunt een EPUB-schoolboek beluisteren, bekijken én voelen (met een brailleleesregel). De huidige EPUB-collectie is geschikt voor slechtziende leerlingen. De EPUB-boeken die je bestelt bij Dedicon kun je lezen via de Bookshelf-app van Vital Source.

Lees hier meer over EPUB triangle

Gesproken boeken (Audio, DAISY)

Gesproken boeken (Audio, DAISY)

Onze gesproken schoolboeken worden voorgelezen door een menselijke stem. Voor leerlingen die slechtziend of blind zijn een uitkomst. Voor dyslectische leerlingen ideaal om tijdens het luisteren mee te lezen met het gedrukte boek. Je luistert gesproken boeken (audio) via de online player op de webwinkel Educatief, de LEX app of vanuit je eigen player.

Lees meer over gesproken boeken (audio) triangle

illustratieve afbeelding

Dyslexie bestanden

Dyslexiebestanden zijn digitale schoolboeken die je kunt laten voorlezen met een computerstem. Hiervoor is speciale dyslexiesoftware nodig. Het schoolboek wordt getoond op je beeldscherm. Terwijl een meeleesbalkje meeloopt met de tekst, leest een computerstem de tekst voor. Dyslexiebestanden zijn speciaal gemaakt voor leerlingen met dyslexie.

Meer informatie over dyslexiebestanden triangle

Edu-tekstbestanden

Edu-tekstbestanden

Edu-tekstbestanden zijn speciale tekstbestanden die we maken voor blinde leerlingen die hun boeken lezen op een computer met een schermlezer. Het hele school- of studieboek is omgezet naar een digitaal tekstbestand, waarin je gemakkelijk je weg kunt vinden met alle schermlezers. De bestanden zijn geschikt om te gebruiken in Word.

Meer over Edu-tekstbestanden triangle

Vergroting

Vergroting

A3-vergrotingen printen we speciaal en alleen voor slechtziende leerlingen. De letters en afbeeldingen zijn een maatje groter en daardoor beter leesbaar. We kunnen ze printen in zwart-wit of in kleur. Een A3-vergroting worden standaard ingebonden met een ringband, maar je kunt er ook voor kiezen om ze losbladig te bestellen.

Meer informatie over vergrotingen triangle

Een voelbare tekening wordt gelezen

Voelbare tekening

Van belangrijke afbeeldingen in het schoolboek die onmisbaar zijn voor het begrijpen van de lesstof of het maken van opdrachten maken we, indien mogelijk, voelbare tekeningen. Je bestelt voelbare tekeningen apart bij de bestelling van je Edu-tekst- of brailleboeken. Blinde leerlingen en zeer slechtziende leerlingen die het braille beheersen, kunnen baat hebben bij voelbare tekeningen.

Aanvullende informatie over voelbare tekeningen triangle

FotoPDF-bestand

FotoPDF-bestand

Met een FotoPDF-bestand heb je een vergroting van een school- of studieboek op je beeldscherm. De inhoud is tot wel 500% te vergroten zonder dat de leesbaarheid verslechterd. Je kunt de tekst echter niet bewerken of kopiëren of laten voorlezen door een computerstem. FotoPDF-bestanden kunnen gebruikt worden door slechtziende leerlingen.

Lees meer over FotoPDF-bestanden triangle

Een handig stappenplan & demo's van de leesvormen

Is het lastig om een keuze te maken? We geven je in dit handige stappenplan een aantal overzichten van de leesvormen, functies en readers. Een aanrader om te gebruiken!

Wil je vervolgens weten hoe iets er uit ziet of hoe iets klinkt? We hebben een overzicht met een aantal demo's voor je klaarstaan. 

 

Twijfel je of heb je vragen? 

Neem contact op met ons op! Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze:

Telefoon: (0486) 486 100 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 16.00 uur)

E-mail: klantenservice@dedicon.nl