Als je blind of zeer slechtziend bent zijn onze brailleboeken wellicht een goede leesvorm.
Ze hebben dezelfde inhoud als onze digitale Edu-tekstbestanden.
De Edu-tekstbestanden kun je gebruiken voor weergave via een brailleleesregel en/of tekst-naar-spraak. De brailleboeken worden geprint op speciaal (dikker) papier.
Bij het bestellen van je brailleboek kun je aangeven op welke wijze je deze geprint wilt hebben. Bij "Selecteer Leesvorm" heb je de volgende mogelijkheden:
Kies “Dubbele regelafstand (met extra witregel) ” als je dubbele regelafstand wilt (dus: regel braille – regel wit – regel braille - enz.)
Kies “Standaard (geen extra witregel)" : als je geen witregel tussen het braille wilt.
In de volgende stap kun je de de printwijze aangeven.
Als je “Dubbele regelafstand (met extra witregel)” kiest, wordt automatisch de optie “Enkelzijdig” geselecteerd.
Als je “Standaard (geen extra witregel)" kiest, kun je kiezen tussen enkel- of dubbelzijdig.
Je kunt je voorkeur vastleggen in je leesvoorkeuren zodat je een volgende keer deze keuzes niet meer hoeft te maken en het brailleboek direct in je winkelmand kunt stoppen.
Kenmerken onze brailleboeken:
- Een brailleboek bestaat bijna altijd uit meerdere braillebanden.
- Een braillepagina is iets breder dan A4.
- Op een braillepagina passen 28 brailleregels en 33 braillekarakters per regel.
- De braillebanden school- en studieboeken worden ingebonden in een ringband. Daardoor blijven ze goed open liggen.
- Iedere brailleband voor het basisonderwijs en bij ‘interlinie’ heeft een stevige kartonnen voorkaft. Vóór de kartonnen voorkaft zit een herkenningskaft met een afbeelding van het oorspronkelijke boek en een verkorte brailletitel parallel aan de ringband.
- De indeling en opmaak van de brailleboeken vinden plaats volgens vaste regels.
- Veel brailleboeken passen we zo nodig didactisch aan, zodat visueel beperkte leerlingen er zelfstandig mee kunnen werken; de didactische aanpassingen brengen structuur aan in een boek, zorgen voor overzicht voor de leerling, bieden passende opdrachtvormen en maken de afbeeldingen toegankelijk.
- Het 6-puntsbraille wordt geprint volgens de meest recente Nederlands-Vlaamse braillestandaard voor Algemeen Gebruik (zie de website van de Braille-Autoriteit).
Voelbare tekeningen bij je brailleboek
Bij veel brailleboeken in onze webshop horen voelbare tekeningen. Let op; die moet je apart bestellen.
Besteltips voor schoolboeken
- Grote bestellingen verzenden we in een kartonnen doos als pakket. Bestel dus niet vlak voor de vakantie als er niemand is om ze in ontvangst te nemen!
- Als er geen ‘bewerkte leesvormen’ staat bij de titel, dan zijn er geen didactische aanpassingen. Neem contact op met de klantenservice om te vragen of we ze alsnog kunnen maken als dat gewenst is.
Vragen of hulp nodig?
Ons team van de Klantenservice zit voor je klaar om je op weg te helpen. Bel of mail ons met al jouw vragen!
Extra informatie over onze brailleboeken
Als je als begeleider of ouder van een kind met een visuele beperking het braille niet machtig bent, zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten over onze brailleboeken. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.
Didactische aanpassingen
Didactische aanpassingen zorgen ervoor dat een blinde of zeer slechtziende leerling zelfstandig met het schoolboek, dat voor ziende leerlingen is gemaakt, kan werken.