Edu-tekstbestand

Edu-tekstbestanden zijn speciale tekstbestanden die we maken voor blinde leerlingen die hun boeken lezen op een computer met een schermlezer. Het hele school- of studieboek is omgezet naar een digitaal tekstbestand, waarin je gemakkelijk je weg kunt vinden met alle schermlezers. De bestanden zijn geschikt om te gebruiken in Word.  

Kenmerken van onze Edu-tekstbestanden

  • Een Edu-tekstbestand bevat alleen de tekst uit het boek; alle afbeeldingen, opmaak en andere grafische elementen zijn achterwege gelaten.
  • Geschikt voor hulptechnologie; Edu-tekstbestanden kun je laten voorlezen met een computerstem of zelf lezen met een brailleleesregel.
  • Voorzien van uitgebreide koppenstructuur en klikbare inhoudsopgave; je kunt hierdoor eenvoudig navigeren naar het juiste hoofdstuk of paragraaf.          
  • De paginanummers van het oorspronkelijke boek zijn opgenomen in het bestand, aangeduid met ‘pp’ (bijvoorbeeld pp38); je kunt hierdoor eenvoudig navigeren naar een specifieke pagina.
  • Je kunt in het boek typen, bijvoorbeeld om aantekeningen te maken of antwoorden te noteren; bij het toevoegen van antwoorden blijft de pagina-indeling hetzelfde.  
  • De inhoud van boeken voor het basisonderwijs bewerken we, zodat blinde leerlingen er goed mee kunnen werken. De tekst in het Edu-tekstbestand kan dus afwijken van het origineel. Voor het voortgezet onderwijs voegen we verwijzingen naar voelbare tekeningen toe. Ook kan het zijn dat er beeldbeschrijvingen aan het Edu-tekstbestand zijn toegevoegd. Zijn deze toegevoegd, dan staat dat vermeld in de productspecificaties van Edu-tekstbestand dat je wilt bestellen.

    Beeldbeschrijvingen en verwijzingen naar voelbare tekeningen zijn de didactische aanpassingen die we aan Edu-tekstbestanden toevoegen. Wil je weten welke dat zijn? Bekijk dan bewerkingen-bij-edu-tekstbestanden

Vragen of hulp nodig?

Ons team van de klantenservice zit voor je klaar om je op weg te helpen. Bel of mail ons met al jouw vragen!