Edu-tekstbestand

Edu-tekstbestanden zijn speciale tekstbestanden die we maken voor blinde leerlingen die hun boeken lezen op een computer met een schermlezer. Het hele school- of studieboek is omgezet naar een digitaal tekstbestand, waarin je gemakkelijk je weg kunt vinden met alle schermlezers. De bestanden zijn geschikt om te gebruiken in Word.  

Kenmerken van onze Edu-tekstbestanden

  • Een Edu-tekstbestand bevat alleen de tekst uit het boek; alle afbeeldingen, opmaak en andere grafische elementen zijn achterwege gelaten.
  • Geschikt voor hulptechnologie; Edu-tekstbestanden kun je laten voorlezen met een computerstem of zelf lezen met een brailleleesregel.
  • Voorzien van uitgebreide koppenstructuur en klikbare inhoudsopgave; je kunt hierdoor eenvoudig navigeren naar het juiste hoofdstuk of paragraaf.          
  • De paginanummers van het oorspronkelijke boek zijn opgenomen in het bestand, aangeduid met ‘pp’ (bijvoorbeeld pp38); je kunt hierdoor eenvoudig navigeren naar een specifieke pagina.
  • Je kunt in het boek typen, bijvoorbeeld om aantekeningen te maken of antwoorden te noteren; bij het toevoegen van antwoorden blijft de pagina-indeling hetzelfde.  
  • De inhoud van boeken voor het basisonderwijs bewerken we, zodat blinde leerlingen er goed mee kunnen werken. De tekst in het Edu-tekstbestand kan dus afwijken van het origineel. Voor het voortgezet onderwijs voegen we verwijzingen naar voelbare tekeningen toe. Ook kan het zijn dat er beeldbeschrijvingen aan het Edu-tekstbestand zijn toegevoegd. Zijn deze toegevoegd, dan staat dat vermeld in de productspecificaties van Edu-tekstbestand dat je wilt bestellen.

    Beeldbeschrijvingen en verwijzingen naar voelbare tekeningen zijn de didactische aanpassingen die we aan Edu-tekstbestanden toevoegen. Wil je weten welke dat zijn? Bekijk dan bewerkingen-bij-edu-tekstbestanden

Demo bestanden

Ben je benieuwd hoe een Edu-tekst bestand eruit ziet?
Download dan een van onze Edutekst demo bestanden om een indruk te krijgen van deze leesvorm

Vragen of hulp nodig?

Ons team van de klantenservice zit voor je klaar om je op weg te helpen. Bel of mail ons met al jouw vragen!