EPUB

Een EPUB schoolboek is bijna een kopie van het originele gedrukte boek, maar dan digitaal. Een EPUB schoolboek lees je in Bookshelf van VitalSource. Dat is een reader voor EPUB, net zoals Acrobat Reader een reader is voor FotoPDF. Een EPUB schoolboek heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van andere leesvormen. De huidige EPUB-collectie is uitstekend geschikt voor slechtziende leerlingen in het voortgezet en hoger onderwijs.

De kenmerken van EPUB

•    Bevat toegankelijke tekst en alle afbeeldingen uit het gedrukte boek.
•    Belangrijke afbeeldingen uit de lesstof zijn toegankelijk gemaakt door middel van een beeldbeschrijving of verwijzing naar een voelbare tekening.
•    Vergroot de tekst, verander het lettertype, kies andere kleuren of wijzig de regelafstand. Pas alles aan naar eigen voorkeur. Handig voor slechtziende leerlingen. 
•    Door de klikbare inhoudsopgave ga je direct naar het gewenste hoofdstuk of paragraaf. 
•    Met de voorleesfunctie in Bookshelf kun je de tekst laten voorlezen door een computerstem en de snelheid naar wens aanpassen. 
•    Voeg zelf aantekeningen toe of markeer delen van de tekst die jij belangrijk vindt. 
•    Een EPUB schoolboek kun je op verschillende devices zoals pc, tablet en smartphone lezen en het boek opent altijd waar je bent gebleven. 

Waar is EPUB (nog) minder geschikt voor?

•    EPUB bevat geen invulmogelijkheid. Werkboeken en leer-werkboeken zijn daarom niet beschikbaar in EPUB.
      Je kunt wel op iedere gewenste plek een notitie maken.
•    Wiskunde met de brailleleesregel. De wiskundige formules worden in EPUB alleen grafisch weergegeven en zijn daarom (nog) niet te gebruiken door blinde leerlingen. 
•    Boeken die er exacte zo moeten uitzien als de gedrukte versie. EPUB bevat afbeeldingen en lijkt daarom sterk op het gedrukte boek.
      Echter, niet alle decoratieve opmaak wordt overgenomen.    

Handig om te weten

De huidige EPUB-collectie is uitstekend geschikt voor slechtziende leerlingen in het voortgezet en hoger onderwijs. De doorontwikkeling van EPUB is in volle gang. In de toekomst zijn EPUB’s ook voor het basisonderwijs beschikbaar en worden meer functionaliteiten toegevoegd waardoor de leesvorm ook wordt toegespitst op blinde leerlingen en werkboeken. 
De EPUB collectie is op dit moment nog niet zo groot maar je hebt altijd de mogelijkheid om een productieverzoek in te dienen wanneer je jouw studieboek graag als EPUB ontvangt. Houd rekening met een levertijd van 10 weken voor .
Op dit moment kun je alleen productieverzoeken indienen voor tekstboeken.
 

EPUB bestellen en activeren van account(s)

We hebben een instructievideo gemaakt hoe je een EPUB bestelt en een account voor Bookshelf van VitalSource activeert. 

Of doorloop het stappenplan voor het bestellen van EPUB

Kijktip:

Koninklijke Visio heeft in een webinar Vital Source Bookshelf besproken en gedemonsteerd. 
Stap voor stap laat Viseo de mogelijkheden van Vital Source Bookshelf zien. Heb je vragen over het gebruik van EPUB en/ of Bookshelf?
Neem dan contact op met onze klantenservice

    

Wil je EPUB en de Bookshelf reader van VitalSource uitproberen?

Dat kan! Bestel het gratis Proefboek EPUB en je krijgt alle gegevens om een account aan te maken.
Wanneer je enthousiast bent dan kun je wanneer je blind of slechtziend bent een productieverzoek indienen om je school- of studieboek aan te vragen als EPUB.