EPUB

Een EPUB schoolboek is nagenoeg een kopie van het originele gedrukte boek, maar dan digitaal. Een boek in EPUB kan veel meer bevatten dan alleen tekst. Staan er afbeeldingen in het boek, dan vind je die ook terug in EPUB. In een EPUB schoolboek komen de meest voorkomende leesvormen in één bestand samen; je kunt het boek beluisteren, bekijken én voelen. De huidige EPUB-collectie is uitstekend geschikt voor slechtziende leerlingen. 

De kenmerken van EPUB

 • Geschikt voor slechtziende leerlingen. Bijna alle boeken kunnen we produceren als EPUB.
 • Bevat de tekst en de functionele afbeeldingen uit het oorspronkelijke boek. Soms zijn decoratieve afbeeldingen achterwege gelaten. 
 • Bevatten beeldbeschrijvingen of verwijzingen naar een voelbare tekeningen van de functionele afbeeldingen. 
 • Tekstgrootte, lettertype, kleuren en regelafstanden zijn naar eigen voorkeur aan te passen. Handig voor slechtziende leerlingen.  
 • Met de klikbare inhoudsopgave ga je direct naar het gewenste hoofdstuk of paragraaf. Je kunt ook navigeren naar pagina’s. 
 • Met de voorleesfunctie in Bookshelf kun je de tekst laten voorlezen door een computerstem en de voorleessnelheid naar wens aanpassen.  
 • Je kunt aantekeningen toevoegen en tekst markeren. EPUB bevat geen mogelijkheden om antwoorden in het boek in te vullen. 
 • Geschikt voor verschillende apparaten: laptop, tablet en smartphone.  
 • Het boek opent op de plek waar je de vorige keer bent gestopt.  
 • Wiskundige formules kunnen in EPUB alleen grafisch worden weergegeven; wiskundeboeken zijn daarom in EPUB niet met een brailleleesregel te lezen. 
 • EPUB kun je offline lezen, je hebt dan geen internetverbinding nodig. Online lezen kan ook. 

VitalSource Bookshelf

Een EPUB schoolboek lees je in Bookshelf van VitalSource. Dat is een reader voor EPUB, net zoals Acrobat Reader een reader is voor FotoPDF. De VitalSource-app kun je installeren of gebruiken in de browser. Hoe je dat doet, staat beschreven in het stappenplan voor het bestellen van EPUB. 

Video EPUB bestellen en gebruiken

In deze video laten we je zien hoe je een EPUB bestelt of een account voor Bookshelf (VitalSource) aanmaakt:  

 

Of doorloop het stappenplan voor het bestellen van EPUB

Demo: EPUB uitproberen?

Dat kan! Bestel het gratis Proefboek EPUB en je krijgt alle gegevens om een account aan te maken.
Wanneer je enthousiast bent dan kun je wanneer je blind of slechtziend bent een productieverzoek indienen om je school- of studieboek aan te vragen als EPUB.
 

Productieverzoeken

De EPUB-collectie is op dit moment nog niet zo groot, maar je hebt altijd de mogelijkheid om een productieverzoek in te dienen wanneer je jouw studieboek graag als EPUB ontvangt. Houd rekening met een levertijd van 10 weken. productieverzoek indienen