Voelbare tekening

Belangrijke afbeeldingen in het schoolboek die onmisbaar zijn voor het begrijpen van de lesstof of het maken van opdrachten, zetten we indien mogelijk om naar voelbare tekeningen.

Bij exacte vakken worden bijna alle tekeningen omgezet. Maar bij taalboeken zijn niet altijd voelbare tekeningen nodig. Je bestelt voelbare tekeningen apart bij de bestelling van je Edu-tekst- of brailleschoolboeken.  

Blinde leerlingen, maar ook zeer slechtziende leerlingen die het braille beheersen, kunnen baat hebben bij voelbare tekeningen. 

Kenmerken van onze voelbare tekeningen

  • De tekeningen worden geleverd op A4-formaat
  • De tekeningen zitten in banden met een ringband (maximaal 40 tekeningen per band).
  • Bij de tekening staat tekst in (voelbaar) braille voor de braillelezer en (niet voelbare) grijze letters voor de goed ziende begeleider die het braille niet machtig is.  
  • De voelbare tekeningen zijn vaak anders dan de tekeningen in het originele boek:  
    • Belangrijke details moeten groot genoeg zijn en voldoende witruimte rondom hebben, om goed voelbaar te zijn.
    • We gebruiken bijvoorbeeld geen perspectief in voelbare tekeningen.
  • Zwelpapier kun je in verband met de speciale coating weggooien bij het restafval.
  • In brailleboeken of edu-tekstbestanden met didactische aanpassingen staan verwijzingen naar iedere voelbare tekening. Als het boek dat je wilt bestellen geen didactische aanpassingen heeft, kun je via de klantenservice vragen of het mogelijk is om een nieuwe versie mét didactische aanpassingen te laten maken. Houd er wel rekening mee dat het enkele weken duurt om die te maken. 

Op de Tast-collectie

Behalve de voelbare tekeningen die bij brailleboeken of Edu-tekstbestanden besteld kunnen worden, hebben we ook de Op de Tast-collectie. Hierin worden onderwerpen of concepten uitgelegd aan de hand van voelbare tekeningen en/of 3D-prints. Bij elk boek hoort uitleg; deze moet je er apart in braille of als Edu-tekstbestand bij bestellen. De Op de Tast-titels voor de jongste lezers zijn zonder aparte uitleg te gebruiken.  

De Op de Tast-boeken zijn methodevrij; je kunt ze naast iedere schoolmethode gebruiken.

Tip: de Op de Tast-boeken TOPO Nederland, TOPO Europa en TOPO Wereld zijn prima te gebruiken in plaats van de gewone schoolboeken. 

Vragen of hulp nodig?

 Ons team van de klantenservice zit voor je klaar om je op weg te helpen.
Bel of mail ons met al jouw vragen! 

Foto waarbij is ingezoomd op de hand van iemand die een voelbare tekening leest.Foto waarbij is ingezoomd op de hand van iemand die een voelbare tekening leest.