Leren met dyslexie

Iedereen moet kunnen leren en studeren. Of een leerling nu dyslexie heeft of niet. Dyslexie betekent veelal dat je moeite hebt met lezen, schrijven en/of spellen. Dyslexie is er in allerlei vormen. Voor de een kan het betekenen dat hij lastig verschillende klanken uit elkaar kan houden. Iemand anders heeft meer moeite met de volgorde van klanken (dorp of drop). Dat is natuurlijk lastig als je school- of studieboeken bomvol tekst moet lezen. De school- en studieboeken van Dedicon ondersteunen leerlingen met dyslexie.

Gesproken school- en studieboeken

Veel leerlingen met dyslexie hebben baat bij ondersteuning in audio. Voor hen maakt Dedicon gesproken school- en studieboeken. In onze collectie vind je gesproken boeken die geschikt zijn om af te spelen met een (online) daisyspeler, de Online Player op deze website of onze LEX app.

Voordelen gesproken school- en studieboeken:

 • Lezen + luisteren = een hogere leeropbrengst
 • Prettig luisteren door ingesproken menselijke stem
 • Een groot aanbod: ruim 17.000 school- en studieboeken in onze collectie
 • Geen dure software nodig
 • Eenvoudig zelf te regelen
 • Geen extra hulpmiddelen nodig in de klas
 • Beluister hier een voorbeeldfragment

Dyslexiebestanden voor meest gebruikte schoolmethodes

Veel leerlingen met dyslexie werken met dyslexiesoftware. Daarvoor kunnen bij ons dyslexiebestanden worden besteld. In onze collectie vind je dyslexiebestanden:

 • van de meest gebruikte schoolmethodes;
 • geschikt voor diverse dyslexiesoftware;
 • met dezelfde pagina-indeling en opmaak als gedrukte schoolboek;
 • met een combinatie van lezen en luisteren.

Openen en beveiliging van dyslexiebestanden

De dyslexiebestanden van Dedicon zijn beveiligd en alleen geschikt voor de daarvoor bestemde dyslexiesoftware: Alinea, ClaroRead, IntoWords (L2S), Kurzweil, SprintPDF, Read&Write en TextAid. Dat is wel zo veilig. Ook is het een voorwaarde van uitgevers - daardoor mogen wij dyslexiebestanden leveren. De beveiliging betekent onder andere dat het bestand op naam staat van één leerling en dat je het bestand alleen tot het einde van het schooljaar kunt gebruiken. Ook kun je op maximaal 3 verschillende computers hetzelfde bestand gebruiken. 

Voor het openen van onze beveiligde dyslexiebestanden hebben we stappenplannen gemaakt. Heb je vragen over de software? Dan kun je terecht bij de leverancier.

Bewerkte en onbewerkte dyslexiebestanden

We maken verschil in bewerkte en onbewerkte bestanden.

Beschikbaarheid nieuwe dyslexiebestanden

Belangrijk om te weten is dat het ministerie van OCW heeft besloten de subsidie stop te zetten voor het maken van nieuwe dyslexiebestanden. Hierdoor is het aantal nieuwe titels dyslexiebestanden wat we aan onze collectie kunnen toevoegen beperkt. Het kan dus voorkomen dat we een van de schoolboeken die je zoekt, helaas niet in onze collectie hebben. 

Bekijk regelmatig onze website voor nieuwe toevoegingen aan onze collectie.

Nieuw toegevoegd in 2022 PDF icon Productietitels dyslexiebestanden april 2022 

Nieuw toegevoegd in 2021 PDF icon Productie titels dyslexiebestanden augustus 2021

Nieuw toegevoegd in 2020 PDF icon Productie titels dyslexiebestanden augustus 2020

Ook hebben wij gekeken naar toegankelijkheid van methodes zonder dat deze door ons omgezet worden naar dyslexiebestanden. De titels Nieuw Nederlands en Nectar zijn al goed toegankelijk. Daarom zijn deze titels niet opgenomen in de lijst van nu te produceren titels.

Bestellen met een Verklaring Leesbeperking

Om bij in onze webwinkel te bestellen, heeft een leerling een Verklaring Leesbeperking nodig. In het geval van dyslexie wordt het vaak een dyslexieverklaring genoemd. Een bevoegde autoriteit verklaart daarin dat de leerstoornis het lezen in de weg zit. Op de website van NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen) kun je bevoegde deskundigen op het gebied van dyslexie in jouw regio vinden. Kijk op onze klantenservicepagina voor meer informatie over een Verklaring Leesbeperking

Proefpakket

Probeer welke leesvorm het beste bij jou past met ons gratis online proefpakket, speciaal voor leerlingen met dyslexie.