Leren met dyslexie

Iedereen moet kunnen leren en studeren. Of een leerling nu dyslexie heeft of niet. Dyslexie betekent veelal dat je moeite hebt met lezen, schrijven en/of spellen. Dyslexie is er in allerlei vormen. Voor de een kan het betekenen dat hij lastig verschillende klanken uit elkaar kan houden. Iemand anders heeft meer moeite met de volgorde van klanken (dorp of drop). Dat is natuurlijk lastig als je school- of studieboeken bomvol tekst moet lezen. De school- en studieboeken van Dedicon ondersteunen leerlingen met dyslexie.

Gesproken school- en studieboeken

Veel leerlingen met dyslexie hebben baat bij ondersteuning in audio. Voor hen maakt Dedicon gesproken school- en studieboeken. In onze collectie vind je gesproken boeken:

  • die geschikt zijn om af te spelen met een (online) daisyspeler en onze LEX app;
  • die fijn klinken door de menselijke stem;
  • ruim 17.000 stuks.

Dyslexiebestanden voor meest gebruikte schoolmethodes

Veel leerlingen met dyslexie werken met dyslexiesoftware. Daarvoor kunnen bij ons dyslexiebestanden worden besteld. In onze collectie vind je dyslexiebestanden:

  • van de meest gebruikte schoolmethodes;
  • geschikt voor diverse dyslexiesoftware;
  • met dezelfde pagina-indeling en opmaak als gedrukte schoolboek;
  • met een combinatie van lezen en luisteren.

Beveiliging dyslexiebestanden

De dyslexiebestanden van Dedicon zijn beveiligd en alleen geschikt voor de daarvoor bestemde dyslexiesoftware: Alinea, ClaroRead, IntoWords, Kurzweil, L2S, SprintPDF en TextAid. Heb je vragen over de software? Dan kun je terecht bij de leverancier.

Bewerkte en onbewerkte dyslexiebestanden

We maken verschil in bewerkte en onbewerkte bestanden.

Beschikbaarheid nieuwe dyslexiebestanden

Belangrijk om te weten is dat het ministerie van OCW heeft besloten de subsidie stop te zetten voor het maken van nieuwe dyslexiebestanden. Het kan dus voorkomen dat we een de schoolboeken die je zoekt, helaas niet in onze collectie hebben.

UPDATE: We zijn aan de slag om 75 stuks nieuwe dyslexiebestanden te maken. Bekijk regelmatig onze website voor nieuwe toevoegingen aan onze collectie.

Bestellen met een Verklaring Leesbeperking

Om bij in onze webwinkel te bestellen, heeft een leerling een Verklaring Leesbeperking nodig. In het geval van dyslexie wordt het vaak een dyslexieverklaring genoemd. Een bevoegde autoriteit verklaart daarin dat de leerstoornis het lezen in de weg zit. Op de website van NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen) kun je bevoegde deskundigen op het gebied van dyslexie in jouw regio vinden. Kijk op ons kennisplatform Goede kennis voor meer informatie over de Verklaring Leesbeperking.