Ons aanbod voor leerlingen met dyslexie

Digitale schoolboeken die dyslexiesoftware kan voorlezen met een computerstem: dat zijn onze dyslexiebestanden. Het schoolboek wordt getoond op je beeldscherm. Terwijl een meeleesbalkje meeloopt met de tekst, wordt de tekst uitgesproken door een computerstem. Dyslexiebestanden zijn speciaal gemaakt voor leerlingen met dyslexie.

Belangrijk nieuws over de levering van dyslexiebestanden

Per 1 januari 2025 stopt Dedicon met het leveren van de beveiligde dyslexiebestanden die gebruikt worden met dyslexiesoftware van Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid. 

Stichting Dedicon vindt het belangrijk dat onderwijs toegankelijk is voor iedereen. Voor de productie en levering van aangepaste school- en studieboeken worden we financieel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De subsidie voor het produceren en uitleveren van dyslexiebestanden is helaas gestopt. Hierdoor kunnen we dyslexiebestanden per 1 januari 2025 niet meer aanbieden.

Wat betekent dat voor jou?

•    Tot 1 januari 2025 kun je nog wel bestellingen doen uit de huidige collectie dyslexiebestanden
•    Je kunt van deze dyslexiebestanden gebruik blijven maken in het hele schooljaar 2024/2025
•    Tip: bestel nu alvast je boekenlijst voor het hele schooljaar

Oriënteren op alternatieve leesvormen

Hoewel we per 1 januari 2025 geen dyslexiebestanden meer leveren, willen we je laten weten dat Dedicon wel andere leesvormen aanbiedt, zoals gesproken schoolboeken, FotoPDF en Edu-tekstbestanden. Deze leesvormen kunnen geschikt zijn voor leerlingen met dyslexie. We adviseren je daarom alvast te oriënteren of deze leesvormen een plezierig alternatief zijn. Kijk op onze demopagina naar de alternatieve mogelijkheden.

Overgangsperiode dyslexiebestanden

Eerder hebben we leerlingen en studenten met dyslexie laten weten dat Dedicon zou stoppen met het leveren van dyslexiebestanden. Het ministerie van OCW wilde geen subsidie geven om de structurele kosten hiervoor te dekken. Dit heeft voor veel ophef gezorgd. Om tegemoet te komen aan de behoefte van leerlingen en studenten met dyslexie heeft het ministerie van OCW nu aangegeven dat er in 2025 alsnog subsidie wordt verleend. Dedicon kan hiermee een soepele overgang maken naar toekomstbestendige leesvormen voor leerlingen en studenten met dyslexie. In de praktijk betekent dit voor jou:

Van dyslexiebestanden…

De levering van de huidige collectie dyslexiebestanden wordt in 2025 voortgezet. Deze kun je blijven bestellen in onze webwinkel en gebruiken in dyslexiesoftware van Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid. De bestaande collectie dyslexiebestanden wordt echter niet uitgebreid.

…naar EPUB-bestanden

In 2025 wordt de collectie EPUB-bestanden wel fors uitgebreid, zodat er in 2025 een soepele overgang kan plaatsvinden. We adviseren je daarom om alvast te oriënteren of EPUB-bestanden (of andere leesvormen) een aantrekkelijk alternatief voor je zijn.  Meer informatie over onze leesvormen, demo’s en handige stappenplannen om je te helpen bij je keuze, vind je op onze leesvormen orientatiepagina. Natuurlijk helpt onze klantenservice je ook graag verder.

De kenmerken van onze dyslexiebestanden

  • Dyslexiebestanden zijn digitale schoolboeken met dezelfde pagina-indeling en opmaak als het gedrukte boek, dus inclusief teksten en afbeeldingen.
  • Deze beveiligde bestanden kunnen gebruikt worden met diverse dyslexiesoftware: Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid.
  • Je kunt lezen en luisteren tegelijkertijd: een meeleesbalkje loopt mee over het scherm terwijl je naar de tekst luistert.
  • Onze dyslexiebestanden zijn beveiligd: dit betekent dat ze slechts één schooljaar geldig zijn. Een boek kan slechts op 3 verschillende apparaten worden geopend.
  • Maak gemakkelijk notities en vul antwoorden in. 

Extra bewerkingen van dyslexie bestanden

Het hele schoolboek zetten we om in een dyslexiebestand. Soms voeren we ook extra bewerkingen uit. 

Als een dyslexiebestand bewerkt is, geven we dat aan. Een bewerkt bestand is opgedeeld in hoofdstukken en zo gestructureerd dat de tekst op een pagina in de goede volgorde wordt voorgelezen. Ook zijn taalmarkeringen aangebracht, zodat de tekst in taalboeken in de juiste taal wordt voorgelezen. De overbodige informatie, zoals drukkersgegevens, hebben we verwijderd. Lees meer over het verschil tussen bewerkte en onbewerkte bestanden. 

Handig om te weten over dyslexie bestanden

  • Onze dyslexiebestanden zijn beveiligd.
  • Volg het stappenplan om het bestand in de bijpassende software te openen.
  • Let erop dat je de juiste versie van je dyslexiesoftware hebt om de dyslexiebestanden te openen. Raadpleeg voor meer informatie onze stappenplannen.
  • De tekst afdrukken? Je kunt pagina’s alleen in lichtgrijs afdrukken.
  • Gebruik de samenvatmogelijkheid van de dyslexiesoftware om per pagina een samenvatting maken, in een mp3-formaat.
  • Dyslexiebestanden zijn primair bedoeld voor leerlingen met dyslexie. Is het ook geschikt voor slechtziende leerlingen? Over de (on)mogelijkheden voor deze groep lees je meer in dit artikel op de website van eduVIP.

Hulp nodig?

Neem contact op met de collega's van klantenservice . Zij helpen je graag bij je (eerste) bestelling zodat je snel met je boeken aan de slag kunt. 

 

Demo's leesvormen dyslexie

Behalve de dyslexie bestanden bieden we leerlingen met dyslexie ook onze gesproken boeken en foto PDF bestanden aan. Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? We hebben een aantal demo's voor je zodat je alvast kunt uitproberen wat voor jou prettig is

Naar de demo materialen triangle

Stappenplan openen dyslexie bestanden

De bestanden voor dyslexiesoftware zijn beveiligd. Dit doen we op verzoek van de uitgevers van de school- en studieboeken en om misbruik van hun digitale bestanden te voorkomen. In het begin kan dit lastig zijn we hebben daarom stappenplannen voor je gemaakt.

Bekijk de stappenplannen voor dyslexiebestanden triangle