Dyslexiebestanden openen

De bestanden voor dyslexiesoftware zijn beveiligd. Dit doen we op verzoek van de uitgevers van de school- en studieboeken en om misbruik van hun digitale bestanden te voorkomen. In de tabel onderaan deze pagina vind je voor ieder dyslexiebestand een stappenplan hoe je het bestand makkelijk kunt openen in de bijpassende software. 
 

Zorg dat je software up to date is

Een veilige omgeving voor onze klanten en bestanden vinden we erg belangrijk en we werken daarom met de meest recente veiligheidsprotocollen. Met ingang van het schooljaar 2021/2022 (per 20 augustus 2021) ondersteunen we alleen nog het TLS 1.2 protocol en zullen softwarepakketten die via oudere protocollen werken niet meer gebruikt kunnen worden in combinatie met de aangepaste Dedicon schoolboeken. Gebruik je de nieuwste versie of een online versie van je dyslexiesoftware? Dan hoef je niets te doen.
Werk je nog met een oudere versie? Zorg dan dat je op tijd je software update zodat je ook in het nieuwe schooljaar je schoolboeken kunt gebruiken. 
Een overzicht van de meest recente versies vind je onderaan deze pagina.
 

Handig om te weten

 • Elk bestand is gepersonaliseerd en mag alleen door degene gebruikt worden voor wie het besteld is.
 • Je kunt een bestand gedurende één schooljaar gebruiken (de gebruiksperiode loopt van 1 april tot en met 31 juli in het daaropvolgende jaar). 
 • Je kunt een besteld bestand op maximaal drie verschillende computers openen.
 • Bij het activeren van de licentie (eerste keer openen van een bestand) heb je een internetverbinding nodig. Daarna is eens in de 30 dagen een internetverbinding noodzakelijk om de beveiliging van de bestanden te kunnen garanderen.
 • Je kunt je licentie verlengen voor een volgend schooljaar. Je kunt het bestand na verlenging opnieuw activeren op (maximaal) 3 computers of 1 account voor TextAid of Read&Write. Verlengen van een licentie werkt als volgt:
  • Bestel daarvoor dezelfde titel(s) opnieuw;
  • Neem vervolgens contact op met de klantenservice.
  • Houd de volgende gegevens bij de hand: Naam gebruiker, titel(s) waar het om gaat en de bestelnummer(s) (en evt. besteldata) van de bestelling(en) van vorig schooljaar. 
 • Het kan voorkomen dat je een foutmelding krijgt, belangrijk is dan om te controleren of de foutmelding zich voordoet binnen de software of binnen de bestanden van Dedicon. Controleer dan of je computer voldoet aan de vereisten en of de laatste updates van de software zijn geïnstalleerd. 
  Het is noodzakelijk dat je van Alinea, Claro Boeklezer, Kurzweil én PrintKES, IntoWordsPro (L2S) en Sprint (Plus) de meest recente versie van de software gebruikt. Raadpleeg de website van je leverancier voor meer informatie en updates van de software via de tabel hieronder. Is je foutmelding daarmee nog niet opgelost? Neem dan even contact op met onze Klantenservice.
 • Voor technische problemen met de dyslexiesoftware, neem dan contact op met de leverancier van de software.

Bekijk de instructievideo "downloaden dyslexiebestanden"

 

 

Stappenplannen dyslexie software

Naam OS Benodigde
versie
Stappenplannen openen bestand Updates en informatie software 
Alinea Elke browser mogelijk (onafhankelijk van je besturingssysteem) en software installatie op Windows  1.7 of Alinea online PDF icon stappenplan alinea-bestand openen Via Lexima. Je kunt je versie bekijken in het menu van Alinea onder 'updates'.
ClaroRead boeklezer / ClaroSpeak Windows en MacOS 10.12 1.6x

PDF icon ClaroRead-bestand openen op Windows en Mac

Nu beschikbaar via je ClaroRead pakket bij Woordhelder.

Je kunt je versie bekijken in het menu van de Claro Boeklezer onder 'Help' en dan 'Info'. Je kunt ClaroUp downloaden, een programma dat automatisch zoekt naar de nieuwste updates. 

IntoWords Chrome Browser, MacOS, Android en Windows (L2S/IntoWords pro)

Windows vanaf versie 10

PDF icon IntoWords-bestand openen

Extensie Chrome browser downloaden in Chrome + online PDF viewer. Accounts beschikbaar via Visiria

IntoWords Pro (L2S voor Windows) PDF Viewer nu aan te vragen via Visiria. Te gebruiken in combinatie met de L2S software.

Kurzweil 3000

Windows, online via Chrome browser, iOS, Android en Chrome Os

 (voor laatste 3 geldt: bestand omzetten naar iKES via Windows)

20.01

PDF icon Stappenplan kurzweil-bestand openen

Via Lexima kun je met een update van V16.16 naar de nieuwste V20.01. 

Voor een upgrade van v15 of ouder naar v20, stuur een mail naar administratie@lexima.nl t.a.v. Patricia Smit met je naam, adres en serienummer Kurzweil.

Read&Write Chrome Browser   PDF icon Read&Write openen Extensie downloaden in Chrome. Licentie beschikbaar via Lexima.
Sprint Windows 3.0.0.893 PDF icon Sprintpdf-bestand openen.pdf Updates downloaden via Sprint-plus.nl Je kunt je versie bekijken onder "Help" en dan "Info" 
Informatie Sprint basisonderwijs
Informatie Sprint voortgezet onderwijs
TextAid Browser - PDF icon TextAid-bestand openen Via Woordhelder.