Gebruikersaccount en LEX app

Onze gesproken schoolboeken bieden extra ondersteuning met audio. Om het afspelen van gesproken boeken nog makkelijker te maken, bedachten we de app LEX. Met LEX heb je op ieder moment onze gesproken schoolboeken bij je: op je smartphone of tablet.

Zo werkt de app

Met LEX kun je gemakkelijk de juiste pagina vinden in je gesproken boek, een bladwijzer aanmaken, of de stem versnellen. Ook zie je de inhoudsopgave van het schoolboek in de app. En hartstikke handig: de app onthoudt waar je in het boek bent gebleven. De app werkt mét en zonder internetverbinding. Voor het afspelen van je boeken in de LEX app heb je een gebruikersaccount nodig

Download de LEX app gratis in de App Store of de Google Play Store.

Ga naar de App Store (nieuw venster) Ga naar de Google Play Store (nieuw venster)

Gebruik ons demo-account om LEX te proberen. Log in met de gebruikersnaam "gast" en wachtwoord "gast" , er staan een aantal boeken voor je klaar.

Voor wie is LEX?

Voor leerlingen met dyslexie zijn onze gesproken boeken in combinatie met de handige app LEX een fijne ondersteuning bij het lezen en leren. Met het gewone schoolboek ernaast kun je de tekst tegelijkertijd lezen en luisteren. Leerlingen met een visuele beperking kunnen de app gebruiken om te lezen met hun oren in plaats van hun ogen.

Grote collectie gesproken boeken

De school – en studieboeken die met LEX te beluisteren zijn, worden door voorlezers van Dedicon ingesproken. Dat zorgt voor een fijn stemgeluid. De voorlezers hebben inmiddels ruim 17.000 school – en studieboeken ingesproken.

Gesproken boeken bestellen voor LEX

In de app LEX kan je alleen gesproken boeken beluisteren die je hebt besteld via de webshop educatief.dedicon.nl. In de catalogus kies je voor de leesvorm ‘gesproken boek’. Het schoolboek gevonden dat je nodig hebt? Bestel het boek. Als het bestellen is afgerond, verschijnt het boek automatisch in de LEX app.

Meer weten?

Alles weten over LEX? Lees dan de informatiepagina over LEX op ons kennisplatform Goede kennis.

Bekijk de demo

Dyslexiespecialiste Alice Kruisselbrink heeft een handige demonstratie video gemaakt van LEX en met ons gedeeld. Bekijk de video waarin Alice precies uitlegt hoe de app werkt.

Hoe start je op school met LEX?

Wat moet je doen om op school te starten met LEX? Daarvoor hebben we een praktisch draaiboek opgesteld. Met dit draaiboek verdeel je de taken en houdt je als school grip op de bestelde boeken. Het draaiboek staat voor je klaar op ons kennisplatform Goede kennis.

Hoe neem je Lex in gebruik?

In zes stappen kun je de app LEX in gebruik nemen. Het kan natuurlijk zijn dat je niet alle stappen hoeft de doorlopen omdat je sommige dingen al gedaan hebt.

 

Besteller

1)Bestelaccount aanmaken. Om te kunnen bestellen (als school, praktijk of particulier) heb je een bestelaccount nodig.

2) Gebruikersaccount aanmaken. Je bestelt op naam van een leerling. Voor deze leerling maak je vervolgens eenmalig een gebruikersaccount aan en je kent toegangsrechten toe (via Mijn gebruikers).

3) Gesproken boeken voor LEX app bestellen. In de webwinkel bestel je een boek 'voor LEX app’.

 

Gebruiker

4) Gebruikersaccount bevestigen. De leerling ontvangt van de besteller automatisch een mail met daarin een activatielink.

5) Installeren LEX. Je kunt nu LEX installeren vanuit de Google Play Store of de App Store.

6) Inloggen in LEX. Log in op LEX. De voor jou bestelde boeken zijn nu direct te beluisteren.

Ik wil mijn gesproken boek gebruiken in de LEX app, wat moet ik dan bestellen?

Om een gesproken boek in de LEX app te gebruiken, zoek je eerst het boek op in onze catalogus. Vervolgens selecteer je als leesvorm 'Gesproken' en stop je het in het winkelmandje. Dan kies je de aflevervorm 'stream voor LEX' en selecteer je de gebruiker

De boeken (besteld op naam van de gebruiker) komen in LEX steeds automatisch in de lijst Mijn boeken van de betreffende gebruiker te staan. 

Uiteraard heb je via Mijn gebruikers deze gebruiker eerst een account gegeven met als toegangsrecht 'Streams voor LEX' Na inloggen met dat (geactiveerde) account kan de gebruiker dan zijn boeken afspelen in de app.

Mijn gesproken boek is uit LEX verdwenen. Hoe kan dat?

Gesproken boeken verdwijnen op 1 augustus automatisch uit de app LEX omdat de gebruiksperiode van het afgelopen schooljaar dan verstrijkt. Daardoor blijft bovendien de lijst van boeken gebruiksvriendelijk. Boeken uit voorgaande schooljaren die niet meer nodig zijn, ontbreken dan in de lijst.
 
Producten van Dedicon kennen een gebruiksperiode van maximaal 16 maanden. Een periode start steeds op 1 april en eindigt op 1 augustus van het volgende jaar. Een gebruiksperiode loopt bijvoorbeeld van 1 april 2018 tot en met 31 juli 2019. De volgende periode loopt dan van 1 april 2019 tot en met 31 juli 2020.
 

Hoe zie ik of de gebruiker al een account heeft?

Als je ingelogd bent dan kun je bij "Mijn gebruikers" zien welke leerlingen/kinderen je hebt toegevoegd aan het account. Je kunt zien voor welke gebruiker er een leesverklaring geüpload is, en je kunt zien of deze gebruiker al een gebruikersaccount heeft.

Het gebruikersaccount zorgt dat de gebruiker toegang heeft tot streams voor LEX, de online conversiedienst en voor toegangsrechten tot producten.

Waarom heb ik voor het gebruikersaccount een uniek e-mailadres nodig?

Het gebruikersaccount zal niet werken als het e-mailadres al in gebruik is voor een bestaand Dedicon Educatief-account of bestaand gebruikersaccount. Het e-mailadres is de unieke sleutel om de juiste boeken aan de juiste leerling te koppelen.

Is LEX ook beschikbaar voor Windows-tablets en toestellen?

Nee, de app is niet verkrijgbaar in de Windows Store.

Kan ik vanuit de app boeken toevoegen aan LEX?

Nee, de gesproken boeken moeten via de webwinkel Dedicon Educatief besteld worden op naam van de gebruiker. Pas daarna komen ze (na inloggen met het gebruikersaccount) beschikbaar in de app.

Kan ik DAISY-boeken van anderen dan Dedicon Educatief met LEX afspelen?

Nee. Je kunt met LEX alleen ‘streams voor LEX’ afspelen die via de webwinkel Dedicon Educatief besteld zijn.

Het is me niet gelukt het gebruikersaccount aan te maken. Wat nu?

Heeft iemand voor jou een gebruikersaccount aangemaakt? Dan heb je een mail ontvangen met een activatielink. Door op de activatielink in de mail te klikken kun je eenmalig inloggen en een nieuw wachtwoord aanmaken. Lukt dat niet? Vraag dan op hetzelfde e-mailadres een nieuw wachtwoord aan. Lukt dat ook niet? Neem dan contact op met degene die het gebruikersaccount heeft aangemaakt. De naam staat in de e-mail.