Op de Tast: voelbare tekeningen met uitleg

Veel informatie in schoolboeken worden als bekend verondersteld voor leerlingen. Concepten die voor kinderen zonder visuele beperking gewoon zichtbaar zijn. Denk maar eens aan schaduw of perspectief. Maar ook het besef hoe een boom er in de zomer en in de winter uitziet of een handschrift en een topografische kaart. 
Om deze concepten uit te leggen aan leerlingen die blind of (zeer) slechtziend zijn, hebben de onderwijsexperts van Dedicon de Op de Tast-serie ontwikkeld.  

Voelbare tekeningen gebundeld per thema en methodevrij te gebruiken

De Op de Tast-boeken zijn per thema ontwikkeld en methodevrij te gebruiken. Ze leggen een concept uit aan de hand van meerdere voelbare tekeningen. Soms horen ze bij een school- of studievak, maar het kan ook gaan om algemene onderwerpen die voor blinde en slechtziende leerlingen en studenten niet toegankelijk zijn. Er zijn titels voor beginnende en meer gevorderde lezers van voelbare tekeningen. 

Begeleidende uitleg in diverse leesvormen 

Bij de meeste tekeningenbanden hoort een uitleg die je er apart bij bestelt. Zo kun je zelf kiezen voor uitleg in Edu-tekst, braille of audio. Soms horen er ook nog 3D-prints of andere materialen bij. Als er geen uitleg in audio beschikbaar is, kun je hiervoor een productieverzoek indienen. 

Zwartschrift bij braille

Bestellers van de leesvorm braille krijgen een PDF met zwartschrift bij braille toegestuurd. Hierin staan alle zwartschrifttekens op dezelfde plaats als het braille. Cijfertekens en andere tekens waarvoor geen zwartschriftteken is, worden in puntjes weergegeven. Zo kun je snel de juiste bladzijde vinden en precies volgen wat de leerling leest.  

Wensen voor nieuwe thema's

Wil je een onderwerp behandelen in de klas of met je leerling en vind je dat niet terug in het overzicht? Dan kun je een productiewens indienen. Neem daarvoor contact op met dorineintveld@dedicon.nl. Zij vertelt je wat de mogelijkheden zijn. 

Bekijk ook het magazine en Goedekennis.nl 

Bekijk ook het magazine ‘Op de Tast: lezen met je vingers’ met tips, ervaringen en een handig overzicht van de hele collectie.  En wil je nog wat meer informatie over Op de Tast? Lees dan de diverse artikelen op Goedekennis.nl

 

Bekijk onze Op de Tast... titels

Ga direct naar het overzicht van de Op de Tast... titels in onze collectie en check meteen ook de inzage-exemplaren!

Afbeelding van een jongen met tekeningenband over verkeersbordenAfbeelding van een jongen met tekeningenband over verkeersborden
Afbeelding van een uitsnede van de Op de Tast verkeersborden tekeningenbandAfbeelding van een uitsnede van de Op de Tast verkeersborden tekeningenband