Op de tast... : Kleurplaten Basisvormen 4

Afbeelding van Op de tast... : Kleurplaten Basisvormen 4
Print information
ISBN:
Editie / Druk: 2023
Beschikbaar als:
  • Voelbare tekening
Meer informatie
Auteur(s) Dedicon
Leerjaar Groep 1, Groep 2
Onderwijs type(s) basisonderwijs
Taal Nederlands
Methode Op de tast...
Aantal pagina's 23
Uitgever Dedicon
Serie / Reeks Kleurplaten Basisvormen
Leeftijd Jeugd
Jaar uitgave 2023

 

Deze tekeningenband biedt voelbare kleurplaten waarmee jonge blinde en zeer slechtziende kinderen basisvormen op speelse wijze kunnen verkennen om er zo vertrouwd mee te raken. De band bestaat uit 22 kleurplaten waarin de vormen uit deel 1 en 2 terugkeren in abstracte figuren en patronen.
De kleurplaten kunnen ingekleurd worden met bijvoorbeeld waskrijtjes of vingerverf of opgevuld met elleboogjes-macaroni of propjes crêpepapier.

Deze ODT-band ondersteunt bij (eerste) conceptvorming. Vormen kunnen elkaar overlappen; als vormen zich herhalen kan er een ‘patroon’ ontstaan.
Ook zijn de kleurplaten een ontspannen kennismaking met tactiele tekeningen. Voel ik het verschil tussen vormen die tegen elkaar aan liggen of juist ietsjes van elkaar af?
Alle kleurplaten zijn gemaakt volgens dezelfde principes als andere tekeningen uit de Op de Tast-reeks; zo kennen ze bijvoorbeeld geen perspectief.

In deze band bouwt de moeilijkheidsgraad zich op. Zo zijn de eerste pagina’s gevuld met steeds drie exemplaren van dezelfde basisvorm die elkaar gedeeltelijk overlappen. Daarna volgen pagina’s waarop verschíllende basisvormen elkaar gedeeltelijk overlappen. De volgende stap zijn kleurplaten met daarin beginnende patroonvorming op basis van een beperkt aantal gelijke vormen. Deze worden opgevolgd door kleurplaten waarin weer verschillende vormen elkaar overlappen, maar nu helemaal in plaats van gedeeltelijk. Op de laatste pagina’s kan het kind aan de slag met kleurplaten die een simpel maar fascinerend patroon laten zien, op basis van de inmiddels vertrouwde vormen.

Bij deze tekeningenband is geen uitleg beschikbaar.
Bekijk het inzage-exemplaar van Op de tast…: Kleurplaten Basisvormen 4. Pdf-bestand opent in apart venster