Voelbare tekening (drukwerk)

In schoolboeken zitten ontzettend veel plaatjes. Belangrijke afbeeldingen uit het schoolboek zetten we om naar voelbare tekeningen, zodat ook blinde leerlingen weten wat er op de afbeelding staat. Ook slechtziende leerlingen kunnen baat hebben wij het gebruik van voelbare tekeningen. Onze voelbare tekeningen zijn daarmee een belangrijke aanvulling op school- en studieboeken in braille of als edu-tekstbestand. Vergeet ze niet toe te voegen bij je bestelling.

 

De kenmerken van onze voelbare tekeningen

•    Doordat de lijnen van de tekeningen omhoog komen zijn ze voelbaar. De lijnen worden altijd gedrukt in zwarte inkt. 
•    De originele tekening uit het schoolboek vereenvoudigen we tot simpele lijnen en vlakken, zonder perspectief. Zo wordt de afbeelding beter voelbaar. 
•    Bij de tekening staat tekst in braille en in gewone tekst, voor mensen die geen braille kunnen.
•    Bij een schoolboek zitten vaak meerdere tekeningen. Die bundelen we in een band van maximaal 40 tekeningen, ingebonden met een ringband. 
•    Het paginaformaat van een voelbare tekening is gelijk aan een A4. 

Voelbare tekening van een vork           Voorbeeld van een volebare tekening uit de op de tast serie

Ook handig om te weten 


Een band met voelbare tekeningen hoort dus altijd bij een schoolboek. Die bestel je los van deze band, in braille of edu-tekst bijvoorbeeld. 

•    In het basisonderwijs maken we verwijzingen in de brailleboeken of edu-tekstbestanden naar de bijbehorende tekening. Zo weet je als je in je tekstboek aan het lezen bent, wanneer er een tekening bij hoort. 
•    We hebben een speciale serie ontwikkeld met voelbare tekeningen die niet bij een schoolmethode hoort.
      Deze Op de tast-serie bestaat uit tekeningen van concepten, om blinde en zeer slechtziende leerlingen daar kennis van te laten nemen.   
•    Bij vakken zoals wiskunde, natuurkunde of andere technische vakken zijn voelbare tekeningen onmisbaar. Denk aan alle grafieken en diagrammen: een voelbare tekening maakt die direct toegankelijk. 
•    Heb je je tekeningen niet meer nodig? Gooi ze dan niet in de papierbak, maar bij het plastic afval (PMD). Het zwelpapier dat we gebruiken bestaat namelijk deels uit plastic. 
 

  Bekijk ons webinar

  Echt alles weten over voelbare tekeningen? Bekijk dan ons webinar over Voelbare tekeningen en leer waarom voelbare tekeningen jou of je leerling kunnen helpen.

  Veelgestelde vragen over onze voelbare tekeningen

  Zijn er ook voelbare tekeningen in kleur?

  Voelbare tekeningen die we omzetten vanuit een lesmethode, maken we nooit in kleur. In onze Op de tast-serie zitten wel een aantal tekeningenbanden die gekleurd zijn, zoals ‘zomer’ en ‘verkeersborden’. Dat maakt de tekeningen leuker voor slechtziende leerlingen om ze te gebruiken.  

   

  Hoe weet ik bij welke opgave of bladzijde de voelbare tekening hoort?

  In boeken voor het basisonderwijs die didactisch zijn aangepast door ons, verwijzen we in het bijbehorende brailleboek en EduTekst-bestand naar de betreffende tekening. Boeken in het voortgezet onderwijs passen we niet op die manier aan. Daar vind je alleen op de tekening bij welke bladzijde deze hoort in het schoolboek.